Медики Хустщини відзначили професійне свято

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Медики Хустщини відзначили професійне свято

У середу, 11 червня, у конференц-залі Хустської районної лікарні відбулися урочистості з нагоди Дня медичного працівника. Кращих фахівців галузі охорони здоров’я вітали міський голова Володимир Кащук, заступник голови районної ради Павло Гвоздянський, перший заступник голови Хустської РДА Іван Ковач,  начальник районного управління охорони здоров’я Володимир Поп, головний лікар Хустської РЛ Володимир Роман та голова Хустської районної організації профспілки працівників охорони здоров’я України Богдан Лужецький.

– Це свято людей благородної професії, які своєю щоденною невтомною працею готові прийти на допомогу в будь який час. Навіть сьогодні, коли ми знаходимось в цій святковій залі, десятки ваших колег стоять біля операційних столів, приймають поповнення, мчать у «швидких» на виклик…така ваша професія. Древні говорили: здоров’я — це ще не все, але все інше без нього нічого не варте. У день вашого професійного свята хотів би висловити усім вам слова щирої вдячності за сумлінну працю, служіння людям та побажати здоров’я, здійснення заповітних мрій, оптимізму й нових досягнень. Нехай життя дарує спокій та добро, тепло й щастя у ваших оселях, – наголосив міський голова Володимир Кащук.

З нагоди Дня медичного працівника міський голова Володимир Кащук вручив почесні грамоти Хустської міської ради Ганні Віцинській, Валентині Пилип, Василю Сливці,  Михайлу Волосу, Богдану Лужецькому та Василю Фречці.

Почесними грамотами Закарпатської ОДА відзначено Андрія Палінкаша, Василя Ладані та Анжеліку Рівіс. Грамоту Закарпатської обласної ради отримала Ольга Палінкаш.

Як правильно поводитися під час спеки?

5543265_large

Як правильно поводитися під час спеки?

У зв’язку зі спекотними погодними умовами Державна санітарно-епідеміологічна служба області повідомляє про необхідність дотримання гігієнічних рекомендацій щодо послаблення несприятливої дії високої температури у  виробничих, житлових, громадських, офісних приміщеннях та на відкритому повітрі. Для працюючих на легкій роботі, що постійно перебувають на робочому місці, оптимальною вважається температура у приміщенні плюс 23-25°, максимально допустимий рівень для  цієї категорії становить плюс 28°, мінімальний — 22°. Для працюючих на  важкій фізичній праці оптимальною температурою є 18-20°, максимально допустимою 26°, мінімальною — 15°.

Вологість повітрядля усіх категорій праці при будь-якій температурі і у будь-яку пору року нормується на рівні 40-60%.

Граничні показники температури  повітря встановлюються лише у випадках, коли немає можливості забезпечити необхідну оптимальну темп. Робоче місце, незалежно від роду діяльності людини, повинно бути захищеним від прямого проміння сонця.

Керівникам підприємств,установ,організацій рекомендовано  проведення наступних заходів: застосування сонцезахисних пристроїв на вікнах (жалюзі, штори білих тонів); застосування вікон з тонованим сонцевідбиваючим (відзеркалюючим) склом; застосування мобільних та стаціонарних кондиціонерів; застосування звичайних електричних вентиляторів; кріплення сонцевідбиваючої плівки зовні вікон; адміністративне регулювання режиму праці (скорочення робочого дня, зміна початку та закінчення робочого дня, використання кімнат відпочинку з оптимальними параметрами мікроклімату та повітрообміну тощо); збільшення обідньої перерви працівників до 3-4 годин, виключивши роботу в найспекотніший період з 13 до 16 години; роботу, що потребує великих фізичних зусиль та відповідно супроводжується виділенням тепла організмом людини планувати на ранішні або вечірні години; працівникам з хронічною патологією, особливо серцево-судинної системи необхідно проконсультуватися з лікарем, та виконувати його рекомендації; проведення вологого прибирання з метою збільшення вологості повітря та зниження його температури; з метою профілактики порушень водно-сольового балансу вода повинна містити мінеральні солі та мікроелементи.

Власникам автомобілів, у яких не встановлені кондиціонери, необхідно максимально обмежити користування ними, особливо в період з 12 до 17 год.

В умовах підвищення температури повітря сонячні та теплові удари частіше виникають у дітей, що пов`язано із недосконалістю процесу терморегуляції їх організму,  а також наявністю у частини з них ожиріння, захворювань серцево-судинної та ендокринної систем. При неспроможності організму  швидко в необхідній кількості  витрачати тепло наступає перегрівання. Якщо це супроводжується дефіцитом в організмі води (зневоднення), швидкість зростання температури тіла підвищується, що призводить до сонячного або теплового удару.

За рекомендаціями Державної санітарно-епідеміологічної служби України та гігієністів-науковців з метою профілактики сонячних та теплових ударів у дітей керівникам дитячих оздоровчих закладів та закладів відпочинку для попередження сонячних і теплових ударів, особливо  у дітей,  необхідно: не організовувати у період з 10.00 до 16.00 тривалих екскурсій (автобусних, піших); проводити культурно-масові заходи після 18.00 на свіжому повітрі або залах з широким доступом свіжого повітря, виключаючи протяги; проводити рухові ігри, змагання у періоди до 10.00 і після 16.00; забезпечити дітей впродовж дня достатньою кількістю питної води (не менше 2 літрів на дитину), не дозволяти вживання холодної води;  проводити під час перебування у приміщеннях обливання обличчя, рук до ліктів, до плечей, ніг до колін прохолодною проточною водою (починати з +24º–26º С, кожні 2 дня знижати на 1º С і довести її до 16º С);організувати широкий доступ свіжого повітря до приміщень, де перебувають діти (широку аерацію), у тому числі під час денного та нічного сну, не допускаючи протягів. Сукупна тривалість денного та нічного сну не повинна бути менше 10.30-11.00 годин; за наявності у приміщеннях кондиціонеру, різниця між температурою цього приміщення та температурою на вулиці не повинна перевищувати +10º С, для запобігання теплового удару після виходу на вулицю після тривалого перебування поруч із кондиціонером;проводити щоденне вологе прибирання підлоги приміщень, де перебувають діти; уникати тривалого перебування під прямими сонячними променями (не більше 10-15 хвилин); носити вільний одяг світлих кольорів із натуральних матеріалів, на пляж одягати легке взуття;захищати голову від сонця панамами, хустками тощо (навіть у хмарну погоду), а також парасольками. Для захисту очей використовувати козирки та окуляри від сонця; при перебуванні на пляжі забезпечити чергування відпочинку на піску або каменях (впродовж 10-15 хвилин) з плесканням у воді і плаванням (10-15 хвилин – для дітей 8-12 років, 25-30 хвилин – для дітей з 13 років і старше).

У першій половині дня купання краще закінчувати не пізніше 10.00-10.30, повторне купання у другій половині дня проводити з 16.00 до 19.00. На пляжі широко використовувати тіньові навіси;поза межами пляжу необхідно чергувати перебування на сонці та у тіні дерев (“сонячне мереживо” дерев – сонячні проміні, які пропущені через листя дерев); для профілактики порушень імунної системи рекомендована вітамінопрофілактика та овочеві дієти.

Мар’яна Ількова, головний спеціаліст Хустського міськрайонного управління Головного управління Дерджсанепідслужби у Закарпатській області

Фото: Igorcentr «***»

 

 

 

 

Хустяни повинні мати нормальний діючий басейн

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Хустяни повинні мати нормальний діючий басейн

Колись, ще у 1992 році хустяни щиро раділи, що в місті діятиме великий просторий басейн, де дорослі мріяли відпочивати від робочих буднів, а діти – вчитися плавати. Та минав час, а басейн так і не став центром дозвілля краян. Від самого початку будівельниками було допущено технічні помилки і культурно-спортивна установа так ніколи й не запрацювала на повну потужність. Правда, тривалий час на базі установи діяв готель, була непогана кав’ярня-їдальня, там відпочивали дітки, що постраждали внаслідок катастрофи на ЧАЕС, проживали туристи з інших регіонів держави.

Однак згодом було втрачено й це. Приміщення почали руйнуватись, мародери повибивали вікна, повиламували двері, розграбували все, що було у будівлі…

-На адресу міської ради лунають звинувачення з приводу того, що басейн у жалюгідному стані. Мешканці Хуста обурені, адже Тячів, містечко менше за розміром, має сучасний ошатний аквапарк, а наші краяни, щоб поплавати, змушені їхати у сусідні райцентри, або йти на річку, – зазначив Хустський міський голова Володимир Кащук. – Звичайно, нарікання хустян справедливі, але… Справа в тому, що установа знаходиться у загальнодержавній комунальній власності і у 2011 році її було продано. Проте більш ніж за три роки господар не тільки не відреставрував приміщення, але й  допустив ще більшу руйнацію будівлі. Отже, через суд разом з керівництвом Фонду держмайна ми добиватимемося законодавчого врегулювання питання.  Якщо власник, який зобов’язувався зробити ремонт спортивно-оздоровчої споруди, надалі нічого не робитиме, то, можливо, басейн йому просто не потрібен. Тому міська рада ініціюватиме перепродаж об’єкту.  Хустянам справді потрібен басейн, адже плавання – унікальний вид спорту, корисний і для дорослих, і для дітей. Зараз, коли здоровий спосіб життя стає все більш популярним у всьому світі, багато хто з мешканців міста над Тисою мріє зайнятись водним фітнесом, чи просто провести час разом з родиною в басейні. Тому, переконаний, наше місто повинне мати місце для активного відпочинку краян.

-Оздоровчий комплекс я придбав у такому жалюгідному стані, що, як то кажуть, камінь на камені не залишився, щоб не зруйнувався. Цегла сиплеться, від колишньої величі будівлі й сліду не зосталося, – запевняє власник басейну Михайло Борка. – Але й це ще не все… Справа в тому, що вже кілька років у нас триває суд із автозаправкою, яка згідно законодавчих норм повинна була знаходитись від комплексу на відстані не менше 50 метрів. Проте вона насправді розташована впритул до басейну. За документами мені продали одне, а де-факто вийшло інше. Отже, поки не буде поставлено «крапку над і» у цій справі, не вирішено питання з під’їздом до заправки та автомийки, побудованої вже фактично на території комплексу, проводити якісь «широкоформатні» капремонти я не можу. Адже реконструювати тут треба все, точніше, робити з «нуля»… Звичайно, це й серйозні матеріальні витрати, і величезний ризик. Тільки нещодавно ми вивезли з прилеглої площі більше п’яти десятків КамАЗів сміття… На жаль, деякі краяни не розуміють поняття «приватна власність» і скидають поблизу комплексу увесь свій непотріб. Є ще й інші не менш важливі чинники, тому поки що басейн не доведено до ладу, але гадаю, що період «застою» нетривалий і незабаром хустяни з гордістю запрошуватимуть туристів у оновлений басейн.

Попри те, що можна зрозуміти кожну зі сторін, дуже хочеться, аби місто над Тисою справді стало туристичною окрасою області і щоб мешканці Хуста мали де провести час із користю для здоров’я.

 

Марина Алдон

«Карпатський об’єктив»

Горінчовське «ТРІО» – виробник модного спецодягу для Європи

P4050118

Горінчовське  «ТРІО» – виробник модного спецодягу для Європи

Сьогодні, в період економічної нестабільності в державі, чимало підприємств животіють, втрачаючи виробничу потужність. Брак вітчизняної сировини, нестабільний курс гривні та чимало інших фінансових чинників суттєво впливають та роботу вітчизняних товаровиробників.

P4050129Проте вже більше десяти років на Хустщині стабільно і безперебійно працює ТОВ «ТРІО».

-Ми трудимося на давальницькій сировині, за рахунок іноземних інвесторів. – ділиться керманич фірми Віталій Нікітін. – Виготовлена продукція експортується на Чеську фірму “Krok”. Технологічне обладнання у нас від відомих зарубіжних фірм. Продукція якісна та недорога.

На підприємстві більше сотні працівників.  Впродовж року «ТРІО» виготовляє  до мільйона різних моделей спецодягу. Тільки цьогоріч фірмою було реалізовано продукції на 973,3 тис. грн. Заробітні плати на підприємстві теж високі за українськими мірками.

P4050119

-На жаль, в Україні вважається, що працювати у сфері легкої промисловості непрестижно, – каже пан Віталій. – Натомість ринок насичений дешевою продукцією китайського виробництва.  Однак я не переживаю, що ми залишимось без роботи, бо специфіка фірми така, що товар знайде свого покупця за будь-яких умов. Порівняно з традиційним захисним одягом наші моделі яскравіші й оригінальніші в ексклюзивному виконанні. Невдовзi без стильного спецодягу працівникам певних компаній буде складно підтримати репутацію власної фірми. На щастя, минули часи, коли охайно вдягненого будівельника чи механіка сприймали як ледаря, а чесних трудяг можна було впізнати переважно за засмальцьованою робою або подертим халатом. Прислів’я «За одежиною зустрічають…» сьогодні намагаються враховувати багато вітчизняних підприємств, тому приємно констатувати, що сучасні інженери, технологи, працівники автосервісу й ремонтних служб, а також численні представники будівельної галузі одягаються не просто в зручний і довговічний одяг, а ще прагнуть мати вигляд стильний, модний і, не побоїмося цього слова, корпоративний.