Секрети і традиції випікання закарпатської паски

passover-uzhhorod-castle-01

Секрети і традиції випікання закарпатської паски

З давніх-давен наші краяни українці шанували хліб і привчили до цього дітей, бо ж навіть у молитві щоденній є слова: «Хліб наш насущний дай нам на кожен день…»

Пасхальні коржі – те практично той же хліб, тільки обрядовий. Закарпатські господині мають свої секрети випікання пасок і, звісно ж, свої забобони… Хтось, коли паска в печі не розмовляє, хтось не відчиняє дверей, щоб хлібина не просіла,  хтось наспівує, щоб свята пройшли весело…

-До роботи жінка повинна приступити з чистими і світлими думками, з веселим настроєм, а рідні в цей день не повинні сваритися між собою. – каже справжня майстриня з випікання пасхальних коржів, хустська ґаздиня з кулінарним прізвищем, Марія Пекар. – Перед тим, як почати роботу,  слід прибрати в оселі і вдягнути чисту одежу.

Щодо самого рецепту паски, то пані Марія радить такий:  700 г борошна, 30 г дріжджів, 250 г молока, 100 г цукру, 3-4 яйця, 100 г масла, сіль. Дріжджі слід розчинити у невеликій кількості теплого молока, процідити, всипати просіяне пшеничне борошно вищого сорту і все це ретельно перемішувати до утворення однорідної маси. «Закваску» (опару) потрібно на кілька годин поставити  у  тепле сухе місце і прикрити чистою білою скатертиною (можна вишиваним рушником). Готовність опари кулінарна майстриня визначає за обсягом, що наприкінці шумування збільшується у два рази. Коли опара починає осідати, хазяйка з’єднує її із борошном у дерев’яній мисці. Туди ж виливає залишок молока, додає цукор, сіль, домашні яйця, масло. Це все вимішує до тих пір, поки тісто не перестане липнути до рук. Відтак для шумування ставить іще раз у тепле місце на 2-3 години. Під час шумування тісто потрібно підминати три рази, щоб воно стало пишним. Нарешті готове тісто переставляє у змазану маслом круглу металеву форму з високими бортами заповнюючи її до половини, і залишає, щоб підійшло.

-Ось і наступає найвідповідальніший момент, – усміхається жінка. – Паску потрібно прикрасити. У цій справі у кожній хаті свої правила. Я «качаю» валики, із яких плету  коси, роблю квіточки, листочки, хрестики. Щоб поверхня пасхального коржа була блискучою і гладкою, змазую  її збитим яйцем. Випікаю паску в добре нагрітій домашній печі (у кого немає цього старовинного диво-раритету, можна скористуватись звичайною духовкою)  при температурі 210-220 градусів протягом 25-30 хвилин. Під час випікання потрібно стежити, щоб паска добре пропеклася, а поверхня її стала коричневою.

Існує переконання, що традиція пекти паски походить ще з дохристиянських часів. Досі збереглося чимало прикмет, які ніяк не можна назвати християнськими…

– Сьогодні люди все більше вірять у саме в ті забобони, про які знають від близьких. Інтерес до нашої національної культури, в тому числі й до прикмет, відроджується після тривалого занепаду. – ділиться Марія Пекар. – Зокрема, моя бабуся була переконана, що лопата, на якій ставили в піч пасхальний корж, має священні властивості. I якщо всі члени родини не доторкнуться до неї, то хтось обов’язково захворіє. Мама ж, посадивши паску в піч, витирала нам обличчя, примовляючи:
«абись  був такий величний, як хліб пшеничний» (до синів) й «абись була  така велична, як паска пшенична» (до дочок). Я ж перед приготуванням символу Великодня щоразу молюся і паска виходить завжди на славу!

Марина Алдон

 

Неповторність та колорит Закарпаття демонстрували 19 фотомитців

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Неповторність та колорит Закарпаття демонстрували 19 фотомитців

Побачити світ через об’єктив фотоапарату, показати життя через найоригінальніші фотознімки, відтворити красу Закарпаття через світлини спробували учасники фотовиставки «Верховинські мотиви», що відкрилась у четвер, 10 квітня, у Хустській міській картинній галереї.

 Свої цікаві творчі роботи на суд глядачів представили учасники спілки фотохудожників Закарпаття: Михайло Пацкан, Василь Фіцколинець, Микола Поцко, Василь Ловска, Юрій Мельник, Андрій Світлинець, Іван Буркало, Ярослав Дуленко, Олександр Шебедяк, Євген Баккай, Олександр Осійський, Юрій Туряниця, Олександр Дурда, Леонід Закревський, Іштван Земко, Олег Ільнич, Ярослав Шелепа та Володимир Ньорба.

Фотомитці з різних куточків Срібної землі показали хустянам  справжнє мистецтво бачення рідного краю, любов до прекрасного, унікальні сюжети, цікаві композиції.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Учасників виставки привітали начальник управління культури, молоді та спорту Хустської міської ради Володимир Власюк та директор міської картинної галереї Орест Цюпко.

– Бажання зберегти красу швидкоплинного життя створило дивовижний вид мистецтва – фотографію.  Художня світлина – це унікальна можливість показати іншим закарбовані у єдиній секунді емоції, почуття, враження, – зазначили виступаючі. – Роботи, представлені на виставці, вражають своєю глибиною, чистотою, фантазією. Вони – сонячні і оптимістичні, душевні та колоритні.

-Мандруючи різними куточками Закарпаття, ми інколи не помічаємо принади рослин, річок, навіть маленьких комашок довкола себе. Багатогранність довкілля ми і вирішили  передати у фотороботах, розкриваючи такі мікросвіти, які оточують нас щодня, – підкреслив учасник виставки, хустянин, член народного творчого об’єднання художників і народних умільців «Митець Верховини» Михайло Пацкан.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Виставка вражає розмаїттям та різноплановістю. Кожен знімок вартий особливої уваги та має свою історію. Світлини, представлені в експозиційній залі, знайомлять глядачів із унікальними куточками закарпатської землі.

Марина Алдон

Українські традиції вербної неділі

489633

Українські традиції вербної неділі

За тиждень до Великодня святкується вербна неділя. Відповідно до народних вірувань, у цей день у жодному разі не слід сіяти городину, оскільки в цьому разі все виросте гірке й тонке.
За легендою, коли Ісус Христос їхав верхи на віслюку, люди стелили на його шляху пальмові гілки. Це поклало початок звичаю святити гілки. А оскільки пальмових гілок не маємо, то святимо вербові, відповідно до вибору наших далеких предків.
Перед вербною неділею до церкви люди везуть вербове гілля, щоб зранку під час святкового богослужіння посвятити його. У цей день усі богобоязні люди обов’язково повинні піти до церкви, щоб посвятити вербу. Того, хто проспить процедуру освячування верби, по поверненні з церкви легенько б’ють свяченими гілками:
Це не я б’ю, а верба б’є, За тиждень — Великдень!
Коли верба вже посвячена священиком, діти один перед одним стараються встигнути проковтнути по кілька «котиків». За народними переконаннями, ці свячені «котики» вбережуть горло від хвороби. Народні знахарі широко використовували свячену вербу під час приготування цілющих
настоїв і напоїв як для людей, так і для тварин: і від ревматизму, і від лихоманки, і від головного болю, і від шлункових захворювань, і для загоювання ран.
Свяченій вербі приписувалися й інші магічні властивості, зокрема, виганяючи вперше худобу на пасовисько, треба обов’язково поганяти її свяченою вербою, щоб нечиста сила свійську тварину обминала. А якщо викласти за двері свячену гілку під час граду, то, за народними уявленнями, град припиниться.
Добрі господарі після повернення з церкви садять на городі по кілька гілочок свяченої верби. Це сприяє гарному врожаю та злагоді в господі. Ті гілки, що залишилися, треба поставити під образами.
Молодь жартома била одне одного свяченим вербовим гіллям ще по дорозі із церкви. При цьому треба промовляти такі слова:
Будь великий, як верба!
Будь багатий, як земля!
Будь сильний, як вода!
Після «використання» свячену вербу в жодному разі не можна топтати ногами — це великий гріх. І викидати її теж не можна, а слід обережно зібрати в одному місці та спалити.

Смертельне ДТП у центрі Хуста

IMG_2308

Смертельне ДТП у центрі Хуста

Зранку 11 квітня в Хусті сталося смертельне ДТП. На вул Волошина хустянин збив велосипедиста.   Водій автомобіля «Фіат» не впорався з керуванням, внаслідок чого зіткувся з  70-річним мешканцем села Крива.

На місце аварії виїхала слідчо-оперативна група на чолі з начальником міліції Василем Турдай. Працівники Хустського РВ УМВС України встановили, що  «Фіат» рухався з центру міста в сторону с.Рокосово, а потерпілий – у звороньому напрямку. Від отриманих тілесних ушкоджень несумісних із життям велосипедист помер на місці пригоди.

Наразі на винуватця ДТП відкрито провадження за ст. 286 Кримінального кодексу України «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами», що «тягне за собою» позбавлення волі, строком від 3 до 8 років.

Справу внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

 

Агнеса Куртяк

Хустський МВ УМВС