У Хусті пройшла інформаційна медична акція «Обережно, малярія!»

Anopheles quadriannulatus

У Хусті пройшла інформаційна медична акція «Обережно, малярія!»

7 квітня з нагоди Всесвітнього дня здоров’я медичний персонал Хустської районної поліклініки разом зі студентами Закарпатського базового державного медичного коледжу розповідали мешканцям міста над Тисою про малярію. Саме трансмісивні хвороби опинилися цьогоріч у центрі уваги Всесвітньої організації охорони здоров’я, тож люди в білих халатах інформували краян про небезпеку укусів комарів, москітів, клопів, кліщів, блох, вошей та інших комах.

Як зауважила організатор акції, терапевт Хустської райполіклініки Світлана Сятиня, сьогодні в Закарпатті малярію виявляють приблизно раз на 2-3 роки. Востаннє це трапилося у 2011 році. Тоді недуга потрапила в нашу область із-за кордону. До речі, з чотрирьох видів комарів, які є в нашому краї, аж три переносять інфекційні захворювання.

Крім того, зі слів лікарки, у 50-х роках на Закарпатті існувала так звана місцева малярія, якою впродовж року хворіли 100-1000 краян. Після значного сплеску хвороби у 1946 році, в області було створено три протималярійні станції: в Ужгороді, Мукачеві та Хусті. Цю недугу лікарі побороли аж у 60-х роках.

– До речі, із початком весни в лісах, скверах, парках, на полях  активізуються кліщі, –  наголосила С.І.Сятиня. –  Їхні укуси можуть викликати іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельську гарячку. Торік та позаторік в Україні було зареєстровано шість випадків кліщового вірусного енцефаліту серед людей. Недуга небезпечна тим, що вірус вражає центральну нервову систему, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – навіть до летальних наслідків.

Тож у межах інформаційної акції, студенти-медики роздавали перехожим листівки та брошурки, роз’яснювали, яких заходів особистої безпеки потрібно дотримуватись на природі.

Марина Алдон

Залишити коментар