Конкурс «Розмалюй писанку» від банку «Надра»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Конкурс «Розмалюй писанку» від банку «Надра»

Незабаром – велике християнське свято – Великдень. Чудо Христового Воскресіння об’єднує всіх людей вірою у перемогу світла над темрявою, добра над злом, життя над смертю. У цей час люди відкривають Богу свої душі, просять наповнити їх духовною силою і надією. Символом Великодня, без сумніву, є паска. І невід’ємний атрибут святкування –  писанка.  Виготовлення писанок пов’язувалося з дохристиянським народним звичаєм зустрічі весни, пізніше – з Великоднем.

Чудовим великоднім подарунком для дітей став уже традиційний конкурс «Розмалюй писанку», яку проводить благодійний фонд «Дитячий світ», заснований ПАТ КБ «Надра». Цьогоріч майстер-клас з писанкарства було проведено для учнів Хустської ЗОШ І-ІІІ ст. У святковій події взяли участь директор Ужгородського регіонального управління ПАТ КБ «Надра» Анжела Тіссен та начальник Хустського відділення Іван Густей.

  Українська писанка в світі є символом нашого народу. Українська писанка, це не просто красиво і яскраво розмальоване яєчко до Великодня , це – оберіг. Оберіг, де кожен колір і символ має своє значення, яке віками передавалось від покоління до покоління. Діти своїми маленькими рученятами відтворюють наше минуле, – зазначила директор Ужгородського регіонального управління ПАТ КБ «Надра» Анжела Тіссен. Завдяки таким творчим заходам діти знайомляться з народними ремеслами, традиціями писанкарства, у них виховується любов до свого народу, повага до його традицій, минулого і сучасного, бажання пізнавати свята, звичаї, святкування; відкрити зміст і значення святкування Великодня.         

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Провела майстер-клас із учнями 4-А класу (кл.кер. В.Й.Ільканич) писанкарка з 20-річним досвідом Олександра Пригара.

 – Історія писанок як символу весняного відродження природи сягає в далеке минуле і пов’язана з ритуалом весняного відродження на землі. Християни, які перейняли звичай писати писанки, побачили в ньому знак воскресіння і вічного життя. Писанка стала символом радості і воскресіння. -зазначила Олександра Василівна.

 Під час майстер-класу з писанкарства діти отримали не тільки цікаву теоретичну інформацію про історію писанки та її різвиди, а й мали змогу власноруч розписати великоднє яєчко. Діти демонстрували свою майстерність у розписуванні яєць традиційною народною технікою. Було надзвичайно дивитися як діти за допомогою воску, фарби та писачки створювали справжні художні твори. Кожна робота  – це справжній витвір мистецтва, який чарував своєю вишуканістю, оригінальністю, неповторністю.

 Конкурс “Розмалюй писанку”, який проводить благодійний фонд «Дитячий світ», заснований ПАТ КБ «Надра», є доброю нагодою плекання в дітей поваги і любові до народної культури і традицій, що є невід’ємною складовою процесу культурного і національного розвитку, а також обов’язковою умовою їхнього виховання. У свою чергу, юні писанкарі доказали, що вміють зберігати і навіть збагачувати це традиційне народне ремесло.

 Всі діти отримали за працю і винагороду – солодощі від організаторів акції і головне – масу позитивних емоцій, які залишаться у них надовго.

Сніжана Долгіна

Залишити коментар